Om OptiLeva

För att optimera ditt liv behöver du förstå helheten. Stärka den svagaste länken, då alla delar samverkar och skapar din livshelhet. Balansen mellan kost, rörelse, sömn och återhämtning är viktig, men även lycka, tacksamhet, relationer och arbete påverkar din välmående. Livet är som ett pussel där en välkomponerad helhet öppnar dörren till mer energi, glädje, harmoni och mening.

Optileva-Left-top-01
Optileva-mobile-001
Rörelse och Träning-OptiLeva-02

Rörelse och Träning

Att röra på oss naturligt och funktionellt, samt bygga upp styrka, är viktigt för att främja cirkulationen av lymfan och blodet, balansen i våra hormoner samt vår skelett- och muskelhälsa.

Optileva-Right-top-01
Optileva-mobile-003
Mat och Näring-OptiLeva

Mat och Näring

Att äta varierad mat mat som är oprocessad, näringsrik och av hög kvalitet är viktigt för att främja hälsa. Maten vi äter ger signaler till vår tarmflora, våra celler och våra gener om hur de bör bete sig. Bra näring leder till en väl fungerande kropp!

Optileva-Left-bottom-01
Optileva-mobile-001
Sömn-OptiLeva-icon

Sömn

Under sömnen sker viktiga reparationsprocesser i hjärnan och skadliga ämnen transporteras bort. Regelbunden sömn är viktig för hälsa och vitalitet samt för att upprätthålla balansen i våra hormoner och signalsubstanser. Dagsljus på förmiddagen skapar bra förutsättningar för god sömnkvalitet.

Optileva-Right-bottom-01
Optileva-mobile-003
Återhämtning-OptiLeva-02

Återhämtning

Vi är kapabla att hantera perioder av stress, då stress i sig inte är farligt. Men det är viktigt att vi också tar tid för återhämtning. Genom att engagera oss i olika aktiviteter som vi tycker om och som ger oss ny energi kan vi återhämta oss.

Följ Livets Lag

OptiLeva-växer-White

Det du matar,
växer

OptiLeva-stärks-White

Det du tränar,
stärks

OptiLeva-skapar-White

Det du tänker,
manifesteras

OptiLeva-White-manifesteras

Det du tror på,
skapar du

OptiLeva-Eva-om

Varför OptiLeva?

OptiLeva startades av mig, Eva Olausson, utbildad hälsoutvecklare på Hälsohögskolan Väst i Vänersborg, PI kost- hälsocoach på Paleo Institute med påbyggnads år till Cert. FMI Funktionsmedicinsk hälsocoach. Min expertis är att analysera, inspirera och vägleda människor till en bättre hälsa både enskillt och i grupp. Har gärna inspirationsföreläsningar inom hälsa. Jag vill inspirera människor till att göra förändringar i sitt liv, hitta sitt driv och bli medvetna om och få rätt verktyg till att hitta balans i livet.

Jag har jobbat med hälsa i snart 30 år, – med individer, grupper och med hälsoprojekt på företag. Under 1994 till 2009 var jag friskvårdsanvarig på ABB Ludvika och då främst mot den större organisationen.

De senaste åren har jag upplevt att många kommer till mig med problem där vården bara ”ger plåster på såren”.

Vi ser ett behov av att istället hitta roten till det onda och under 2018 började jag därför studera funktionsmedicin.Inom den här grenen, som även kallas för ”The Medicine of Why”, försöker man hitta och jobba med de bakomliggande orsakerna till våra livsstilssjukdomar. Det här är en mycket spännande värld som håller på att utvecklas i Sverige och jag är så tacksam för denna kunskap där jag kunnat hjälpa allt fler till bättre hälsa.

Genom livets fysiska och mentala berg-och-dalbana har jag lärt mig hur viktigt och läkande det är att känna tacksamhet. Genom mina erfarenheter, böcker, terapi, utbildningar och alla fina kontakter jag skapat på vägen har jag byggt upp en fysisk och mental verktygslåda som även kan används för att inspirera och hjälpa andra att må bra. Alla är vi olika och behöver olika verktyg, men för mig handlar hälsa om balans i livshjulet (arbete, fritid, tankar, känslor, kost, rörelse, återhämtning, sömn) som ser olika ut för alla människor, i olika faser av livet.

Jag gillar enkelhet! Jag vill hjälpa dig att hitta så enkla lösningar som möjligt för att du ska kunna leva balanserat. För det är inte lätt för den stenåldersmänniska som bor i oss att stå emot alla de frestelser och påfrestningar vi utsätts för i vårt moderna samhälle. Samtidgt ställs det allt högre krav på oss och det är därför viktigt att vi tar hand om oss.

Vinterbad
För att hitta lugnet och fokus så började jag att duscha kallt som avslutning varje morgon. Detta har sedan våren 2020 även kompletteras med morgonbad och nu är vi ett gäng som ses varje lördagmorgon för ett åretruntdopp. Det är verkligen en uppfriskande och härlig start på dagen, men jag tar gärna en bastu efter vinterbadet….

Friidrott

När jag för några  år sedan var friidrottstränare åt min dotter funderade jag på hur jag bäst skulle kunna nyttja den tiden på ett inspirerande sätt. Så eftersom hon sprang 800 m så tänkte jag att även jag kunde börja med det.

När min dotter sen skulle vara med i Ungdoms-SM så bestämde jag mig för att själv vara med i Veteran-SM på 800 m (ja, veteran är man från 35 år så ni vet….)

Sagt och gjort. Som 47-åring köpte jag mina första spikskor och det är nu en så härlig känsla att jag som 50-åring är snabbare än vad jag var som 20-åring – och då var jag inte så dålig…. 🙂

Veteran SM

Veteran-SM är bland det roligaste jag gjort! Tänk att få träffa pigga 70-90 åringar som tävlar i höjd, längd, löpning och är smidiga och vältränade. Alla tävlar utifrån sina förutsättningar; en del är gamla friidrottare och andra började när de blev pensionärer. ALLA är välkomna!!! Så en gång per år tävlar jag i 800 m. och jag längtar dit och att återigen få inspireras att bli gammal. Vi brukar vara ett gäng från LFFI som tävlar i augusti varje år.

Låter detta kul och du vill vara med oss veteraner o träna i Ludvika Friidrott så får du gärna höra av dig till mig eller gå in på LFFIs hemsida för mer into. Nu under pandemin ligger den gemensamma träningen tyvärr nere, men vi hoppas på att snart komma igång igen. Vi vill gärna bli fler och vi tränar på olika nivåer så alla som tycker om att springa/jogga är välkomna att prova våra träningar.

Läs gärna vidare om min kompetens och utbildning

Utbildning

 • Funktionsmedicinsk hälsocoach
 • Kostrådgivarutbildning Paleoinstitutet
 • Rehabkoordinator i FHV 7,5 p via Karolinska institutet
 • Företagshälsovårdskunskap 7,5 p (från enstaka kurser)
 • Hälsovetenskap, inriktning pedagogik mot hälsopromotion, Vårdhögskolan i Vänersborg 80 p + 10 p 1998
 • Folkhögskola, Friskvårdslinje 1 år
 • Gymnasieutbildning Undersköterska 2 år

Enstaka kurser

 • WOW kurs med David JP Phillips
 • Pauluns Kostrådgivarutbildning
 • Hälsobokslut
 • UGL, utveckling grupp ledare.
 • Hälsoprofilbedömning på data (enl Stråkens hus)
 • Lesmills Body Attackinstruktor
 • Spinninginstruktör
 • Gympa- och vattengympaledare
Anställningar
 • Pågående: Optileva AB
 • BRC Utvecklingspartner. Arbetade som hälsoutvecklare för att skapa hälsosamma arbetsplatser.
 • Hälsoutvecklare på ABB Hälsan AB. Utveckla hälsoarbetet inom ABB Ludvika
  • Hälsofrämjande arbetsplats
  • Hälsoinspiratörer
  • Föreläsningar/kurser i livsstil och hälsa
  • Livsstilscoaching
  • Hälsoprofilbedömning
  • Hälsobokslut
 • Hälsoutvecklare på Manpower Hälsopartner AB
FMI-certifierad-OptiLeva
Institute-Funktionsmedicinska-OptiLeva
Paleo-certifierad-OptiLeva
Paleo-institute-OptiLeva